De Auvergne

De Auvergne is een prachtige streek die nog niet ontdekt is door de grote massa. De Auvergne vormt het hart van het Centraal Massief, een indrukwekkend gebied van afgesleten vulkaanbergen, kratermeren, onherbergzame hoogvlaktes, groen beboste hellingen, verstilde dalen, rivier kloven, prachtige dorpen en natuurlijk niet te vergeten, een keuken met traditionele en regionale gerechten om van te watertanden! De zuivere lucht is een verademing, net als het rustige tempo waarin alles gaat. De bewoners koesteren hun tradities en gaan hun eigen gang. Precies zoals je verwacht in deze setting van ongerepte natuur en uitgestreken velden.

De Puy-de-Dôme

Het bekendste hoogtepunt van de Auvergne is de Puy de Dôme . Het is een van de meest iconische vulkanen van de streek, aan de top herken je nog de kratervorm. Een geliefde bestemming voor parapenters, maar ook perfect voor wandelaars. Vanaf de top, die bereikbaar is met een treintje, kun je diverse kanten op wandelen, door een indrukwekkend vulkanisch gebied.

Natuurbezienswaardigheden en door de mens gemaakte bezienswaardigheden wisselen elkaar in de Auvergne heel mooi af. Op een en hetzelfde autoritje kom je voorbij een gestolde lavalaag, een kratermeer, een prachtige burcht en enkele Romaanse kerkjes. Kuuroorden, veelal kleine op tradities gerichte musea en prachtige uitzichten op rivierdalen steken daartussendoor.

Kunst en cultuur

Wat kunst en cultuur betreft heeft de Auvergne veel te bieden. Bijzonder zijn bijvoorbeeld de Romaanse kerken. Ze hebben hun eigen streekstijl van kapelletjes, daken en torens die aan één kant als een piramide op elkaar gestapeld lijken. Je vindt er ook veel middeleeuwse kastelen. De ooit afschrikwekkende bouwwerken zijn nu vaak vervallen tot romantische ruïnes. In Clermont-Ferrand zijn diverse overheidsgebouwen in art-decostijl opgetrokken.

Fietsen in de Auvergne

De Auvergne is geen ideaal fietsgebied. In sommige delen kun je ontspannen fietsen, zoals in het noorden, in het departement Allier. Ook de grote vallei van de Allier is redelijk fietsvriendelijk. De berggroepen, kloofwanden en sterke hellingen van de Auvergne zijn vooral voorbehouden aan de mountainbikers en wielrenners.

Winkelen

In de Auvergne neem je de tijd als je gaat winkelen. Een goed winkelgebied ligt namelijk niet naast de deur. En rijden door een vrij weerbarstig gebied als de Auvergne kost ook tijd, maar de routes zijn zeker wel de moeite waard. Onderweg kunt u genieten van spectaculaire uitzichten! Een leuke winkelstad is Clermont-Ferrand. Deze stad heeft heel leuke antiekwinkels en modehuizen. Minder winkels maar soms net zulke exclusieve vind je in Vichy, een prachtige en elegante stad. Montluçon heeft een gezellige binnenstad met allerlei kleine straatjes. Buiten de steden liggen de grotere centre-commercials met de bekende winkelketens, restaurants en fast-foodketens.